Wie zijn wij?

Het nieuws dat Ineos een nieuwe plasticfabriek wil bouwen in de Antwerpse haven, leidt begin 2019 tot intens mailverkeer. Het is duidelijk dat Antwerpenaars nieuwe installaties voor plasticvervuiling op basis van het gevaarlijke en vervuilende schaliegas mét nefaste gevolgen voor het klimaat als compleet hallucinant ervaren.
Klik op hierboven

Verontwaardigde burgers van allerlei achtergrond vinden elkaar.
De klimaatbetoging van 27 januari 2019 brengt 70.000 mensen op de been. Voor het eerst verschijnt daar een bord ‘Stop Ineos’. De website www.stopineos.be gaat online.

Eind augustus 2019 dient Stop Ineos samen met Antwerpen Schaliegasvrij voor 5.753 burgers een bezwaarschrift in bij het omgevingsloket. In september 2020 dienen we 4.153 bezwaarschriften in.

Vandaag willen we beter doen.

Maar we zijn beperkt. Door volumebeperkingen, spamfilters en blokkering van mails halen we zelfs de spambox niet van mensen die 100% betrokken zijn en mee een bezwaar willen aantekenen. Daarom bereikten we bij de tweede vergunningsaanvraag van september 2020 minder mensen dan bij de eerste.

We merken ook dat Ineos zorgt dat deze website heel laag in de zoekresultaten terecht komt als men woorden zoals Project One of bezwaar Ineos of Ineos plasticvervuiling intypt. Dat maakt dat we ons moeten verenigen en elkaar helpen. Samen mensen informeren over deze NEE-stem. Wij hebben goeie argumenten tegen deze plasticfabriek. Wij zullen blijven opstaan om deze uit te spreken en onze stem te laten horen.

Daarom willen we bij deze vergunningsaanvraag voor 11 november 2023 meer mensen betrekken. Enkel met jouw hulp kunnen we hierin slagen. Veel ondertekenaars verzamelen zal niet helpen. De kans is groot dat de plannen niet bijgestuurd worden. Massaal veel ondertekenaas verzamelen, help misschien wél. 

Politici en bedrijven willen dat dit project er komt.
Toch wil ik mijn NEE-stem laten horen. Ik hoop dat jij dat ook doet.
Samen kunnen we aan de kinderen van 2053 vertellen hoe we 30 jaar geleden hebben gedaan wat we konden om hen een betere toekomst te geven. Laten we samen proberen onze stem te laten klinken.

Vraag vrienden of groepen waarin je actief bent om nu mee te tekenen. Persoonlijke boodschappen hebben we écht nodig om voldoende mensen te bereiken. Stuur daarom een bericht met een link naar deze site of naar het bezwaarschrift.
Ken je mensen die veel volgers hebben?
Vraag jij hen om deze site en de link naar het online formulier met het bezwaar te delen?
Samen één stem laten klinken bij de overheid en bij Ineos.

'Stop Ineos' dat ben jij en ik.
Samen onze stem laten horen. In de hoop dat politici deze hallucinante plannen fundamenteel bijsturen.
Deze site online zetten en de teksten schrijven doe ik gratis en vrijwillig. Uit verontwaardiging. Om een steentje bij te dragen aan de leefbare toekomst. Omdat mijn zoontje in het vijfde leerjaar met een vriendinnetje in Brussel ging betogen voor een beter klimaat. Met deze site wou ik hem een megafoon geven. 

Betogen en bezwaarschriften verzamelen is zoals 'David tegen Goliath'.

Samen hopen en dromen dat we Project One kunnen bijsturen of vertragen. Dat hebben we gedaan sinds januari 2019 toen stopineos.be voor het eerst online ging. Elke maand vertraging vermijdt 80.000 ton CO2-uitstoot en worden zo'n 65 miljoen euro subsidies in de vorm van gratis uitstootrechten niet uitgegeven. Belastinggeld dat niet gespendeerd hoeft te worden. 

Daarom vragen we ons bezwaarschrift en de info op deze website mee te verspreiden. Door inhoudelijke dossiervorming en correcte argumentatie willen we Vlaanderen vooruithelpen om toekomstbewuste en mondiaal solidaire keuzes te maken.  In het buitenland zien we steeds meer en nieuw wetenschappelijk bewijsmateriaal tegen schaliegas en tegen de praktijk van de petrochemie. Dat willen we vertalen en bekendmaken in Vlaanderen. De argumenten tegen deze plannen willen we correct en overzichtelijk verzamelen op deze site. 

Ben je toch van mening dat informatie op deze site niet helemaal correct is? Laat het me weten op stopineos@gmail.com, zodat wij het kunnen aanpassen. Heb je nieuwe info, mail het ons zodat we die kunnen delen binnen onze groep burgers.

Overigens: In het kader van de Europese GDPR-regeling kunt u gerust zijn. Wij beschermen uw persoonsgegevens. Informatie die wij bijhouden van ondertekenaars is veilig bij ons. We geven uw e-mailadres en andere info over u niet door. We bewaren informatie enkel in functie van onze bezwaren tegen nieuwe petrochemische installaties in de Antwerpse haven. U kunt altijd opvragen welke gegevens wij bijhouden via
 stopineos@gmail.com.

Mijn werk voor dit bezwaarschrift en Stop Ineos is onbetaald. De kosten voor deze website draag ik zelf. Steunt u graag het onafhankelijke werk van burgers die opkomen voor een betere leefomgeving, dan is uw bijdrage héél welkom. Via een storting op BE04 0019 0841 9931 aan Zevenhuizen vzw helpt u dit werk. Door deze QR-code te scannen steunt u ons veilig en snel, zelfs voor een klein bedrag. Lees over Zevenhuizen vzw op Goede Doelen of bekijk haar statuten. Heb je vragen, bel dan even op 0486 980 555.

U kunt lid worden van de beweging 'Grootouders voor het Klimaat' of een gift doen. Binnen GvK is er een groepje burgers dat het dossier van Ineos van dichtbij opvolgt.

Eind juni 2019 werd ik (Pieter Lievens), toen ook woordvoerder van Antwerpen Schaliegasvrij, geïnterviewd over schaliegas, Ineos en plasticvervuiling. Beluister de podcast via onderstaande link.Zondag 27 januari: 70.000 deelnemers op klimaatmars in Brussel
Zondag 27 januari 2019: 70.000 deelnemers op klimaatmars in Brussel